לחׄ חברתי ×•×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם. 3 היבות עיקריות ועצות חשובות (ולא ×˜×™×¤×•×”×™×•×Ŗ) ×œ×”×•×Ø×™×

 

מהו בכלל לחׄ חברתי? לחׄ חברתי הוא מצב בו החברה מפעילה לחׄ על יחיד או יחידים בה כדי שיתנהג/ו באופן מהוים. כמה מילים על הנושא והיבותיו ובעיקר כיצד אפשר ×œ×¢×–×•×Ø..

כמה מילים והבחנות הנראות לי חשובות בנושא:

  • הלחׄ יכול ×œ×”×™×•×Ŗ מופעל ×‘×“×Ø×›×™× ×’×œ×•×™×•×Ŗ או ×”×ž×•×™×•×Ŗ. על ידי ××ž×™×Ø×•×Ŗ ×ž×¤×•×Ø×©×•×Ŗ או על ידי ××ž×™×Ø×•×Ŗ ומעשים ×”×’×•×Ø×ž×™× באופן עקיף לאדם להבין שכדאי לו ×œ×”×Ŗ× ×”×’ באופן מהוים.
  • ×”×ž×§×•×Ø ממנו מגיע הלחׄ יכול ×œ×”×™×•×Ŗ אלים ומאיים או ×ž×Ŗ×•×Ÿ ומזמין ×œ×”×©×Ŗ×Ŗ×¤×•×Ŗ. על ידי איום בענישה או על ידי ×ž×Ŗ×Ÿ ×Ŗ×’×ž×•×œ.
  • לחׄ חברתי יכול ×œ×”×™×•×Ŗ ××ž×™×Ŗ×™ או מדומה. מדומה כאשר ×ž×“×•×‘×Ø בפרשנות ×”×•×‘×™×™×§×˜×™×‘×™×Ŗ ×©× ×•×Ŗ×Ÿ אדם ×œ×¦×™×¤×™×•×Ŗ ×œ×›××•×Ø×” של אנשים ××—×Ø×™× ממנו.
  • לחׄ חברתי ×•×§×•× ×¤×•×Ø×ž×™×•×Ŗ- ×”×§×•× ×¤×•×Ø×ž×™×•×Ŗ ×ž×•×©×’×Ŗ על ידי לחׄ חברתי גלוי/ המוי, ××ž×™×Ŗ×™/ מדומה.. היא נובעת ממנו. זוהי התנהגות הנעשית ×‘×”×Ŗ×× ×œ× ×•×Ø×ž×•×Ŗ הנהוגות בקבוצה. חשוב לציין כאן כי כמעט כולנו פועלים ×ž×Ŗ×•×š ×§×•× ×¤×•×Ø×ž×™×•×Ŗ. הבגדים שאנו לובשים ×‘×”×Ŗ×× לצו האופנה, השפה שלנו (הלנג בעיקר), ×”×¢×Ø×›×™× שלנו ואפילו החינוך שלנו.. בודדים האנשים הפועלים בכל ×Ŗ×—×•×ž×™ חייהם שלא ×ž×Ŗ×•×š ×”×ž×•×”×›×ž×•×Ŗ. רוב האנשים שוחים עם ×”×–×Ø×, ×œ×¤×—×•×Ŗ ×‘×Ŗ×—×•×ž×™× מהויימים.
  • התוצאות של לחׄ חברתי ×™×›×•×œ×•×Ŗ ×œ×”×Ŗ×¤×Ø×© כחיוביות או ×©×œ×™×œ×™×•×Ŗ. לדוגמה: ×Ø×¦×•×Ÿ להצטיין, ירידה במשקל או לחילופין עישון או שתיית אלכוהול. חשוב ×œ×–×›×•×Ø כאן שאם ×ž×“×•×‘×Ø בתוצאות של לחׄ חברתי או ×§×•× ×¤×•×Ø×ž×™×•×Ŗ ×Ŗ×ž×™×“ יהיו ×ž×•×›×Ŗ×‘×•×Ŗ מבחוׄ וככאלה שווה לבדוק שוב מהי ×ž×©×ž×¢×•×Ŗ×Ÿ של 'תוצאות חיוביות'..

3 ההיבות העיקריות לנטייה לא לעמוד בלחׄ חברתי (/לכניעה ללחׄ חברתי)

היבה ראשונה, החינוך: מי ×ž××™×Ŗ× ×• לא ×ž×©×Ŗ×ž×© בלחׄ חברתי ככלי יעיל לחינוך ילדיו. לפעמים אנו מודעים לכך ועושים זאת ×ž×Ŗ×•×š כוונה ×Ŗ×—×™×œ×” ×•×ž×Ŗ×•×š ×Ø×¦×•×Ÿ להשיג תוצאה ×ž×”×•×™×™×ž×Ŗ ×•×œ×¢×™×Ŗ×™× איננו מודעים ועושים זאת מפני שלמדנו להאמין שהרוב צודק ואנו '×ž×Ŗ×•×›× ×Ŗ×™×' לנהוג ×›×ž×•×Ŗ×• ולהפעיל הנקציות על מי שאיננו נוהג כך. אנו ×ž×Ø×’×™×©×™× שיש איום ×Ŗ×ž×™×“×™ כזה גלוי או המוי של ה'הם' על היחיד ואנחנו ×ž×¢×‘×™×Ø×™× אותו לילדינו מגיל צעיר מאוד. כמה פעמים אננו ××•×ž×Ø×™× לילדינו- 'אבל כולם עושים ככה' או 'מה יגידו ×”××—×Ø×™×' או 'תראה את… כמה יפה הוא אכל/ לומד/ ×ž×Ŗ×œ×‘×© לבד..' ואפילו 'אם לא ×Ŗ×œ×ž×“ טוב בביה"×”- לא ×Ŗ×¦×œ×™×— בחיים' הרי מי קבע שכמו שכולם זה יותר טוב מכמו שאני ושעברית, ×× ×’×œ×™×Ŗ וחשבון יותר חשובים מלשחק יפה עם ×—×‘×Ø×™×, ×ž×œ×™×¦×•×Ø או מלבשל..

ואז האפרוח שלנו ×ž×Ŗ×‘×’×Ø וכאחד ש'אולף' להקשיב החוצה ולא פנימה הוא ×ž×•×•×Ŗ×Ø על מה שהוא מאמין בו, על התבגרותו ולפעמים אפילו על מצפונו וכל זה ×Ŗ×—×Ŗ לחׄ ×ž×Ŗ×•×Ÿ בלבד ואפילו ללא לחׄ ממשי אלא רק מפני שנדמה לו שאם הם ×ž×Ŗ× ×”×’×™× כך אז ככה יותר טוב.

זוהי היבה עיקרית ×•×ž×©×ž×¢×•×Ŗ×™×Ŗ בעיניי לילדים שחווים כל הזמן לחׄ חברתי. אהייג ×•××•×ž×Ø שאין כאן ביקורת או ×©×™×¤×•×˜×™×•×Ŗ וגם לי עצמי יש עוד כל כך הרבה ללמוד ×•×œ×©×—×Ø×Ø בנושא. יחד עם זאת, כדאי וחשוב ×œ×Ø××•×Ŗ את חלקנו ×›×”×•×Ø×™× בעיצוב ילדינו בעיקר אם ×œ××—×Ø שחינכנו ××•×Ŗ× כך מגיל ינקות אנו מגיעים עם אג'נדה חדשה, הפוכה אפשר ×œ×•×ž×Ø, ומבקשים מהם- לא ×œ×¢×©×•×Ŗ כמו כולם. נכון שיש הבדל בין כולם אחד למשנהו ובכל זאת, לפני שאנחנו מבקשים מהם להקשיב פנימה חשוב שנזכור שהמקום הזה פגוע אצלם ולהקשיב פנימה ×›×Ø×•×š לא פעם בקושי גדול, בפחד גדול, באי אמון.

היבה שנייה, הגיל: היבה ×ž×©×ž×¢×•×Ŗ×™×Ŗ נוהפת היא גיל ההתבגרות. גיל שבו ההשתייכות ×œ×§×‘×•×¦×Ŗ השווים היא ×ž×©×ž×¢×•×Ŗ×™×Ŗ וכל אקט יכול להדגיש או להעצים השתייכות זו הופך ×œ×ž×©×ž×¢×•×Ŗ×™ בעצמו. גם עיצוב הזהות ×”×¢×¦×ž×™×Ŗ תופה פה מקום חשוב ×•×‘×Ŗ×•×š הבלבול ×”×”×•×Ø×ž×•× ×œ×™, התרבותי והחינוכי (כפי שכתבתי לעיל), לא פעם מחפש לו ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø זהות ×¢×¦×ž×™×Ŗ כלשהי ו'אוהף', פשוטו כמשמעו, מאנשים וקבוצות כל מני התנהגויות, ××ž×•× ×•×Ŗ והגנונות כדי לעצב לעצמו את זהותו שלו. ×œ×¢×™×Ŗ×™× הוא עושה זאת ממש באופן מודע (×•×ž×Ŗ×œ×‘×© בדיוק כמו שאר הילדים בכיתה) ולפעמים באופן לא מודע ×•×ž×Ŗ×•×š הזדהות (הוא ×Ŗ×œ×‘×© כמו שהוא אוהב והטעם האישי שלו ×Ŗ×•×× בדיוק טעם הקבוצה..).

היבה ×©×œ×™×©×™×Ŗ, דימוי עצמי Ā ×•×”×¦×•×Ø×š בהשתייכות חברתית: ככל ×©×”×¦×•×Ø×š בהשתייכות חברתית גדול יותר כך יהיה קשה יותר לעמוד בלחׄ- ×”×¦×•×Ø×š ×œ×”×™×•×Ŗ אהוד ומקובל גדול מן ×”×¦×•×Ø×š ×œ×”×™×•×Ŗ נאמן לעצמי ולקול הפנימי שלי. וגם- ככל שהדימוי העצמי חלש יותר כך תקטן ×”×™×›×•×œ×Ŗ (וכנראה גם ×”×Ø×¦×•×Ÿ) לעמוד בלחׄ. אהביר זאת ×‘×¤×©×˜×•×Ŗ, אם הדימוי העצמי שלי נמוך הנטייה שלי לחשוב ×©×“×¢×Ŗ×/ ×”×Ŗ× ×”×’×•×Ŗ×/××ž×•× ×•×Ŗ×™×”×.. של ×”××—×Ø×™× שוות יותר ×•×œ×Ø×¦×•×Ŗ ×œ×”×“×ž×•×Ŗ להם יותר משאני רוצה ×œ×”×“×ž×•×Ŗ לעצמי..


מה עושים כדי ×œ×¢×–×•×Ø ×œ×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלנו?

×”×™×™×Ŗ×™ מציעה ×œ×¢×©×•×Ŗ פה עבודה יהודית. גם כדי לנצל את ×”×Ŗ×”×œ×™×š שהייתי רוצה שיקרה אצל ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלי ×œ×˜×•×‘×Ŗ ההתפתחות האישית שלי כאדם וכהורה וגם כדי ×©×”×Ŗ×”×œ×™×š שיעבור ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלי יהיה ×ž×©×ž×¢×•×Ŗ×™ ופנימי ולא ×œ×ž×Ø××™×Ŗ עין בלבד. אם ××Ŗ× לא מעוניינים בכך או ×˜×Ø×•×“×™× כרגע בעניינים ×Ø×‘×™× ××—×Ø×™×, פשוט דלגו על הפהקה הבאה.

×‘×—×Ø×Ŗ× שלא לדלג. מה שאני מציעה הוא לבדוק עם עצמכם (רצוי בכתב אבל לא כולנו בנויים לזה..) איפה אנחנו בחיינו × ×Ŗ×•× ×™× ללחׄ חברתי. היכן אנו מבטאים ×§×•× ×¤×•×Ø×ž×™×•×Ŗ למשל. איפה וכיצד אנחנו עושים כמו כולם ומדוע. אני לא ×ž×“×‘×Ø×Ŗ על בדיקה חד ×¤×¢×ž×™×Ŗ- אפשר ×œ×”×Ŗ×—×™×œ בהקירת חיינו באופן חד פעמי ואז להמשיך בהתבוננות בחיי היומיום שלנו (למשך תקופה ×ž×”×•×™×™×ž×Ŗ, ×œ×¤×—×•×Ŗ של שבוע ימים): האם אנחנו נבוכים כאשר מישהו מגלה שאנחנו אוהבים משהו שאיננו אהוב על הרוב או שאנחנ ×œ×’×ž×Ø×™ מחוׄ לקונצנזוה. כיצד אנחנו ×ž×”×“×Ø×™× את הבית שלנו או קונים בגדים לעצמנו או לילדינו. מהיכן ×œ×§×•×—×•×Ŗ ×”××ž×•× ×•×Ŗ או המנהגים שלנו- האם בחרנו בהם או פשוט קיבלנו ××•×Ŗ× כי 'ככה זה'. פשוט לשים לב- במהלך ×¤×¢×•×œ×•×Ŗ או דיבור ×œ×ž×§×•×Ø ×”×“×‘×Ø×™× ×•×œ×Ø×’×©×•×Ŗ×™× ×• כלפיהם. אם נעבוד כאן ×‘××ž×Ŗ נגלה שאנחנו נמצאים בלחׄ חברתי כמעט כל הזמן ופעמים רבות מגיבים אליו בקבלה ובאימוׄ. כך נוכל ×œ×¢×‘×•×Ø ×Ŗ×”×œ×™×š בעצמנו ובנוהף, גם ×œ×”×™×•×Ŗ ×©×•×Ŗ×¤×™× ××ž×™×Ŗ×™×™× ×œ×ž×Ŗ×‘×’×Ø×™× שלנו ולחוויה שלהם.

כל ×Ŗ×”×œ×™×š ××ž×™×Ŗ×™ ×ž×Ŗ×—×™×œ ×ž×ž×•×“×¢×•×Ŗ. הזמינו את ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם לשיחה בנושא לחׄ חברתי ×•×§×•× ×¤×•×Ø×ž×™×•×Ŗ. הכנהו לויקיפדיה או ×œ×ž××ž×Ø×™× בנושא (×Ŗ×œ×•×™ באהבת בקריאה ×•×”×”×‘×œ× ×•×Ŗ של ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם- אל תכפו!!) והזמינו את ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם להפר על ×“×‘×Ø×™× ×•×ž×§×Ø×™× ×©× ×Ø××™× לו כלחׄ חברתי. ×“×‘×Ø×™× שקרו להם או לילדים ××—×Ø×™× בגילם. ×”×Ø×¢×™×•×Ÿ שזה יהיה נושא לשיחה פתוחה בגובה העיניים ולא לנזיפה/ ביקורת/ ×©×™×¤×•×˜×™×•×Ŗ. ××Ŗ× בהחלט מוזמנים להפר גם על חוויות שלכם בהווה או בעבר ואפילו על ההיבות ×©×¤×•×Ø×˜×• כאן למעלה (שוב, ×ž×Ŗ×•×š היכרות עם ×”×™×›×•×œ×•×Ŗ והתכונות של ילדיכם).

הזמינו את ילדיכם לשאול ×©××œ×•×Ŗ ×•×œ×”×Ŗ×‘×•× ×Ÿ על ×”×ž×§×•×ž×•×Ŗ בחייהם בהם הם ×‘×•×—×Ø×™× שלא ×œ×œ×›×Ŗ עם ×”×–×Ø×. מדוע בחרו בכך? מה בדיוק קרה שם וכיצד עשו זאת? באילו ×ž×§×•×ž×•×Ŗ או מצבים הם הולכים עם ×”×–×Ø× אך היו מעדיפים שלא ×œ×¢×©×•×Ŗ כך? מדוע הם עושים זאת? כיצד היו יכולים ×œ×¢×©×•×Ŗ אחרת? האם הויתור על עצמם הוא רק כלפי חוׄ או שהם משנים גם את ××ž×•× ×•×Ŗ×™×”× ×•×“×¢×•×Ŗ×™×”×? האם היו ×Ø×•×¦×™× לחשוב עבור עצמם? מה ×™×›×•×œ×•×Ŗ ×œ×”×™×•×Ŗ ×”×ž×©×ž×¢×•×™×•×Ŗ של ×”×˜×œ×Ŗ הפק בהתנהגות/ דעות/ ××ž×•× ×•×Ŗ הרוב? האם ×”×Ø×¦×•×Ÿ בהכרה ובכבוד מנחה ××•×Ŗ× כאשר הם פועלים ×‘×”×Ŗ×× ללחצים ואם כן, מהי ×ž×©×ž×¢×•×Ŗ הדבר? האם וכיצד זה קשור לבטחון עצמי ולדימוי עצמי? מי יותר בטוח בעצמו- זה שהולך עם כולם ונכנע ללחצים או זה שבוחר את דרכו בעצמו? האם אני יכול ×œ×”×™×•×Ŗ ×ž×§×•×Ø להשפעה עבור ××—×Ø×™×? ובכלל, אלו עוד ×©××œ×•×Ŗ אפשר לשאול בנושא זה וכיצד עוד × ×™×Ŗ×Ÿ ×œ×”×Ŗ×‘×•× ×Ÿ בו. זהו ×”×ž×¤×Ŗ×— לשינוי ××ž×™×Ŗ×™. תנו אותו לעצמכם ולילדיכם. אם זה יעשה, כל השאר יבוא כבר מעצמו..

חפשו ×ž×§×•×ž×•×Ŗ ומצבים בהם × ×™×Ŗ×Ÿ ×œ×Ø××•×Ŗ את ×”××™× ×“×™×•×•×™×“×•××œ×™×•×Ŗ של ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø לכם וחזקו אותו שם. באופן כללי הקטינו בקורתיות ×•×©×™×¤×•×˜×™×•×Ŗ ×”×ž×¢×Ø×¢×Ø×•×Ŗ את הדימוי העצמי ואת הבטחון העצמי. העצימו והחמיאו ×œ×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם. ×Ŗ×ž×™×“ יש ×“×•×’×ž××•×Ŗ ×˜×•×‘×•×Ŗ לכך שהוא נהדר בדיוק כפי שהוא.

תנו לילדיכם ×œ×—×•×•×Ŗ את התוצאות. ××Ŗ× יכולים ×œ×“×‘×Ø, לשתף, להציע. ××Ŗ× יכולים גם ×œ× ×”×•×Ŗ ×œ×›×¤×•×Ŗ (מנהיוני הרב, זה ×‘×“×Ø×š כלל לא עוזר עם בני נוער..) אם כל אלו לא מצליחים וקרה ×•×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם ×”×”×Ŗ×‘×š בבית ההפר או גרוע מזה.. עמדו לצידו אבל תנו לו לשאת בתוצאות. אל ×Ŗ×ž× ×¢×• ××•×Ŗ×Ÿ ממנו כי, בהופו של דבר, הן השיעור הטוב ביותר.

כמה עצות ×©×˜×—×™×•×Ŗ ×œ×¢×–×Ø×” ראשונה (מודה!! אני לא אוהבת את העצות הללו כי הן ×ž×‘×§×©×•×Ŗ לטאטא את הקושי ×”××ž×™×Ŗ×™ ×•×”×¤×Ŗ×Ø×•×Ÿ שהן ×ž×‘×™××•×Ŗ הוא שטחי ולטווח קצר בלבד ובכל זאת, יש מי שזקוק להן ×‘×Ø×’×¢×™× מהויימים.. אז הנה):

  • שימו לב לשינויים בהתנהגות, דיבור, לבוש וכדומה אצל ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם. דברו על השיניים הללו עם ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø לכם ועל ×ž×§×•×Ø×. חשוב שהם ייראו וידוברו.
  • ×”×©×Ŗ×“×œ×• ×œ×”×™×•×Ŗ בקשר כלשהו עם הורי חבריו של ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם (גם אם ×¦×Ø×™×š להמציא ××ž×Ŗ×œ×” כלשהי כדי ×œ×”×Ŗ×§×©×Ø אליהם) ומשם ×œ×¤×Ŗ×— שיחה קצרצרה ×”×ž××¤×©×Ø×Ŗ היכרות עם בית החבר והמשך קשר בעתיד.
  • פתחו את ×‘×™×Ŗ×›×- ×Ŗ×ž×™×“ עדיף שהמפגשים יהיו אצלכם כך ×Ŗ×•×›×œ×• ×œ×”×›×™×Ø את חבריו של ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם וגם להפק לו בטחון.
  • ××Ŗ× יכולים להגיע, ביחד עם ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם, ×œ×”×”×›×ž×•×Ŗ בנוגע ×œ×“×‘×Ø×™× מהויימים. למשל, שעת הגעה, ×ž×§×•×ž×•×Ŗ בילוי וכו'.


והחשוב מכל: (בהנחה ×©×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם לא נמצא בהכנה ×ž×ž×©×™×Ŗ), כל התנהות כזאת היא פרק חשוב ×•×ž×‘×•×Ø×š בהיפור חייו של ×”×ž×Ŗ×‘×’×Ø שלכם. אלו הן חוויות של למידה מהן ×ž×Ŗ×¤×Ŗ×—×™× וצומחים ×œ×”×™×•×Ŗ ×ž×‘×•×’×Ø×™× בעלי נהיון. וכפי ×©××ž×Ø×• חז"ל: "אין חכם כבעל נהיון", כל תובנה ×©×Ŗ×Ŗ×§×‘×œ ×ž×ž×§×•×Ø שני לעולם ללא תשווה ×œ×Ŗ×•×‘× ×” שתגיע מנהיון אישי שלי. זוהי אולי אחת ×ž×ž×Ŗ× ×•×Ŗ ×”×™×œ×“×•×Ŗ- התבגרות ×”×’×“×•×œ×•×Ŗ ביותר שנוכל לתת לילדינו- ×œ×—×•×•×Ŗ, ×œ×”×Ŗ× ×”×•×Ŗ, בידיעה שאנחנו שם ×¢×‘×•×Ø× מאמינים בהם ואוהבים ××•×Ŗ× בדיוק כפי שהם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מהומנים *