"מי שמעיקרו מורה הוא, מקבל את כל הדברים רק בהתייחסותם לתלמידיו- אף את עצמו". (פרידריך ניטשה)
(הדברים כתובים בלשון נקבה אך מתייחסים לשני המינים)
למדת להיות מורה. האמנת כי ביכולתך להביא משהו מיוחד לילדים. משהו אחר. חשבת שכשתכנסי לכיתה תרגישי בנוח איתם, תוכלי ליצור מערכת יחסים כזאת שתביא להצלחתם. ידעת כי את אדם המכבד את האחר, כי יש לך את היכולת להקשיב, להכיל ולקיים דיאלוג. זכרת שאת באה מאהבה וכי זה העיקר.
נכנסת לכיתה. כל כך הרבה תלמידים. רעש. בלגן. מורה וותיקה יותר ליוותה אותך והשתיקה את הילדים. יתכן שנשארה לשיעור זה. יתכן שעזבה לאחר כמה דקות. בכל מקרה, בשלב מסוים, בשיעור מסוים, מצאת את עצמך לבד- מולם.
ניסית. באמת שניסית. לדבר ברוך. בטון שקט ונעים. לדבר בגובה העיניים עם המון אהבה והכלה לכל תלמיד. אבל, זה לא ממש עבד.. מצאת את עצמך 'נלחמת על חייך'. נאבקת כדי לשרוד את היום, את השעה.. רק עד ההפסקה. לא פעם יצאת מהכיתה נעלבת. עם דמעות בעיניים ולבשת שוב את החיוך כדי שלא יראו את המצוקה. כדי שתוכלי להמשיך את היום. לא פעם מצאת את עצמך פוגעת בתלמיד. הכעס השתלט- לא יכולת לעשות באותו רגע שום דבר אחר ועכשיו, את כועסת על עצמך. שכחת את כל העקרונות, התקוות, האידאלים הנעלים לשמם הגעת לבית הספר. ואולי עם הכעס שלך על עצמך או עם המצפון המיוסר עוד היית יכולה להסתדר. אבל, אותו תלמיד שפגעת בו- הוא לא מוכן לסלוח, מעתה ימרר את חייך בכיתה. לא יאפשר לך לשכוח את העלבון שצרבת בו.
ובתוך כל אלה- הלחץ. הזמן לא פוסק מלכת כדי לחשוב על.. או להיות ב.. כדי לתכנן כמו שצריך את.. כדי לנשום. יש להכין מבחנים ולבדוק אותם ומועצות פדגוגיות ושיחות אישיות וימי הורים וישיבות צוות והכנת מערכי שיעור והשתלמויות ומקרה אלימות שגוזל את כל מה שתכננת לאותו יום ועוד אחד.. ודרישות של מרכזת השכבה ושל רכזת המקצוע ושל מנהלת בית הספר. ואין , פשוט אין זמן.
את יודעת שעדיין יש בך את היכולות והערכים שהביאו אותך לתחום החינוך. אבל, הספק מתחיל לכרסם ועולה השאלה – האם תצליחי להביאם לידי ביטוי? ואם כן, כיצד?
על עצמי
אני מאמנת אישית המתמחה בעיקר בעבודה עם ילדים ובני נוער. חברה בארגון המאמנים בישראל. בעלת 15 שנות נסיון בעבודה עם בני נוער כמחנכת, מורה ומאמנת אישית.
רוב עבודתי (אך לא כולה) התרכזה בעבודה עם נוער בסיכון, נוער עם קשיים רגשיים, נוער עם קשיים לימודיים.
- תואר ראשון בפילוסופיה (אונ׳ ת״א).
- תעודת הוראה (אונ׳ ת״א).
- לימודי הנחיית קבוצות (סמינר הקיבוצים).
- בוגרת ומנחה בתוכנית ל״פעילי ציבור״ מטעם הסוכנות היהודית.
- קורס עבודה עם קלפים טיפוליים
- השתלמויות בנושא אסטרטגיות למידה
- סדנת ״הורות שעושה מקום״ (האקדמיה הדיאלוגית)
- בוגרת ומנחת קורס לאימון תודעתי מטעם המכון לאימון תודעתי
- בוגרת קורס פסיכולוגיה חיובית מטעם המרכז הבינתחומי הרצליה
- בוגרת קורס לאימון אישי מטעם האוניברסיטה הפתוחה- אלון גל (תות תקשורת ותוצאות).
- סדנת המסע האינטנסיבית
- סדנה לכישורים מתקדמים- המסע (The Advanced Skills Workshop)
על התהליך האימוני:
התהליך הוא קצר טווח (2-3 חודשים) וממוקד מטרה. מתחילים בהבנת המצב הקיים, עוברים לקביעת המטרה, קובעים יעדי משנה וזמני ביצוע ומתקדמים עד להשגת המטרה.
כמו כן, נעשה שימוש, בהתאם לתהליך המסוים, במתודות נוספות כגון: התבוננות באפשרויות פרשנות שונות ובדיקת כיווני הפרשנות המאפיינים אותי (האם מדובר באמונות המגבילות אותי במימוש רצונותיי?). עבודה עם קלפי אימון, סימולציות, דמיון מודרך, קריאת קטעים/ צפייה בסרטונים רלוונטיים ועוד.
התפיסה שלי כמאמנת היא שכל תהליך כזה הוא מסע משותף של המאומן ושלי. מסע שמתקיים מתוך אמון מלא במאומן וביכולותיו ולמרות שעצות טובות וטיפים יינתנו לעיתים, ידוע לי כי מה שמגיע מתוך המאומן הוא העיקר ורק כך יוכלו לבוא תובנות אמיתיות שיביאו גם לשינוי ולהתחדשות.
מהו אימון אישי למורה?
בדרך כלל המטרה הכללית תהיה חיזוק מעמדו של המורה בעיני עצמו, בעיני תלמידיו ובעיני צוות בית הספר.
תחילת התהליך תהיה הבנת המצב הקיים. המשכו בבחירת היעדים החשובים ביותר לטווח הקרוב, איתור היתרונות והחוזקות היכולים לקדם את השגתם וכן, איתור הקשיים העלולים למנוע את השגתם. קביעת יעדים בהתאם. מעקב אחר ביצוע/ אי ביצוע- בדיקה חוזרת של מה שקידם או מנע וכן הלאה עד להשגת היעדים שנקבעו.
במהלך השבוע שלאחר פגישה ניתן יהיה לשוחח בטלפון.
במסגרת התהליך נעבוד על מיומנויות שונות כגון:
- כיצד מנהלים שיחה אישית
- דרכים להשגת עניין וסקרנות בכיתה
- דרכים ליצירת מערכת יחסים של הוקרה וכבוד ביני לבין התלמידים ובין התלמידים לביני.
- דרכים ליצירת מחויבות של התלמיד ללמידה.
- כיצד מקשיבים?
- עבודה עם קלפים.
- בניית מערכי שיעור לשיעורי חינוך או שיעורים מקצועיים.
- ניהול זמן- מה חשוב יותר ומה אפשר לדחות.
- עבודה עם כעסים
- עבודה עם ילדים מפריעים
- ועוד לפי הצרכים שיביא איתו המורה
מזל גדול למורים! ולתלמידים של אותם מורים!
ממליצה בחום. כרמית מעוררת השראה ועושה עבודת אימון מעולה!
שלי, תודה רבה.
הי כרמית,
דוד שמעון דיבר בשבחך…אני מורה חדש בברנקו וייס אילת…
אשמח להפגש לקפה (או תה) בביקורך הבא באילת.
חג שמח
אביחי
הי אביחי,
ממש כרגע חזרתי מאילת..
נוכל לדבר בטלפון
054-7793382
כרמית