2 דרכים- בחירה אחת- חיים שלמים!

הדרך של שינוי החוויה היא דרך של התנגדות ומאבק (לחוויה ולמה שהיא מביאה איתה). הדרך של שינוי העצמי- היא דרך של  קבלה והתפתחות. באיזו דרך אני רוצה לבחור?

קארל רוג'רס (שהיה מאבות הזרם ההומניסטי בפסיכולוגיה) אמר כי האדם יכול לבחור בחייו, כאשר הוא נתקל במכשול או בקושי, באחת משתי דרכים ובעצם- כל חייו מנוהלים על ידי בחירה זו. חשוב לציין כי כל הזמן מצויה בידינו האפשרות לבחור אחרת..

הדרך הראשונה- שינוי החוויה: כאשר אנו בוחרים בדרך זו, אנו בעצם מתאימים את החוויה לנוחיותינו. אנו משתמשים במנגנוני הגנה העומדים לרשותינו כדי לראות את החוויה באופן שיגן עלינו מפני הקושי או תחושת הכשלון. נשתמש כאן בעיקר בהדחקה- התעלמות מהקושי, סירוב לראות אותו, עיסוק אובססיבי בדברים אחרים כדי לא לפגוש את הכאב שמביא איתו. הכחשה- הכחשה של המצב או של הרגשות אשר מביא עימו. היינו- זה בכלל לא קרה או- זה בכלל לא מזיז לי. עיוות של המצב והתאמתו לרצוני.

איך זה מתבטא בחיים? משהו קורה או שאנו נפגשים במצב קיים שאיננו נעים לנו. למשל, אין לנו זוגיות. או שהודיעו לנו שאנו מפוטרים ממקום עבודתנו. אם נבחר בדרך של שינוי החוויה- נעסוק כל הזמן בחוויה החיצונית שלנו. נדחיק או נכחיש את חשיבותה- כאן נוכל לומר דברים כמו: זוגיות לא מאוד חשובה לי כרגע או יותר טוב שפוטרתי- גם ככה לא נהניתי לעבוד שם וכו'. נוכל לברוח לכל מני עיסוקים אחרים שלא יאפשרו לנו לחוות את הכאב או את הקושי הכרוכים במצב זה. נוכל לומר שזה שפוטרתי או שאין לי זוגיות לא אומר כלום על מי שאני ופשוט הבוס הזה מטורף או שכל הגברים מחפשים רק נשים חלשות ואני אינני כזאת (למשל).

הדרך השנייה- שינוי העצמי: כאשר אנו בוחרים בדרך זו אנו בעצם משנים את המודעות שלנו בנושא אותו מעלה החוויה. ההליכה בדרך זו מתחילה בדרך כלל בשאלה. שאלה כמו: מדוע אני במצב זה עכשיו? אם הגעתי לכאן זה אומר שעלי ללמוד משהו. מהו? אם מדובר במשהו שחוזר על עצמו שוב ושוב או מצב שאני 'תקוע' בו. מהו הדפוס שמחזיר אותי בכל פעם לאותו מצב או משאיר אותי באותו מצב? (אלו היו שאלות לדוגמה- איתן תהליך  של שינוי עצמי יכול להתחיל). בדרך זו- של שינוי העצמי- אנו מסכימים לראות את החוויה, על כל הקושי שהיא מביאה איתה ואז מפנים את המבט ואת האנרגיות אל עצמי- 'מקשיבים' למחשבות המפעילות אותנו ו'מתבוננים' בעצמנו בזמן אמת. בעצם, חוקרים את אותו מקום בעצמי שייצר את המצב הנוכחי.

איך זה מתבטא בחיים? משהו קרה או קיים מצב שאיננו נעים לנו.. ניקח את אותן דוגמאות. פוטרנו/ אין לנו זוגיות. אנו מקבלים את המצב. לא מנסים ליפות אותו או לשנות אותו אלא מסכימים לראותו בבהירות. ולא רק אותו אלא גם את הרגשות שהוא מעלה בנו- כואבים ככל שיהיו ואת המחשבות שהוא מעלה בנו ואת ההתנהגות שמגיעה בגינו. אם למשל, פעלנו עד כה בדרך הראשונה (הדחקנו/ הכחשנו/ עיוותנו) נוכל לראות גם את זה. לאחר שראינו את המצב- נבקש לראות כיצד הגענו אליו. מהן המחשבות/ האמונות/ הדפוסים החוזרים על עצמם בחיינו ומביאים אותנו בכל פעם (בלבוש שונה) לאותו מצב. זו יכולה להיות למשל אמונה מגבילה כמו: 'אני לא שווה כלום- אני רק עושה בכאילו (מציג כאילו אני שווה)' אמונה כזאת, אם היא טבועה בי- תלווה אותי לכל מקום ובעצם, אני כל כך מאמינה בה עד שאייצר, בכל פעם מחדש, מציאות שמתאימה לה- בקריירה, בזוגיות.. רק כשאגלה את האמונה הזאת המכתיבה את התנהלותי- אוכל לראות עד כמה עמוק נעוצים שורשיה בחיי. רק לאחר מכן, אוכל לוותר עליה (בכל פעם מחדש- מפני שכוחו של ההרגל הוא עצום!!) ולהמירה באמונה אחרת- מחזקת. אמיתית. מתוכה אפעל באופן שונה ואייצר מצבים חדשים בחיי.

אלו הן שתי הדרכים. הדרך הראשונה 'זורקת' את האחריות החוצה. הדרך השנייה מקבלת אחריות. הדרך הראשונה היא הדרך השכיחה, הקלה, ההרגלית. הדרך השנייה היא דרך של 'נגד הזרם', והיא גם מביאה לפגיעה באגו לכן, בדרך כלל, איננו נוהגים לבחור בה. הדרך הראשונה משאירה אותנו ב'לופ' תמידי וכרוכה בהשארות בעבר שלנו- עבר הממחזר את עצמו שוב ושוב. הדרך השנייה מוציאה אותנו מה'לופ' ומאפשרת לנו לחיות בהווה חדש- בכל רגע ורגע.

הדרך של שינוי החוויה היא דרך של התנגדות ומאבק (לחוויה ולמה שהיא מביאה איתה). הדרך של שינוי העצמי- היא דרך של  קבלה והתפתחות.

מקורה של הדרך הראשונה הוא בילדותנו- בדרך המותנית בה אהבו אותנו וקיבלו אותנו- אנו ממשיכים לקבל את עצמנו ולאהוב את עצמנו בדיוק באותו אופן (מותנה) ולכן איננו יכולים להתמודד עם מצב בו אנו אחראיים לחיינו ולמצבים המתרחשים בהם (כי אם אנחנו גרמנו להם- לא מגיעה לנו אהבה או קבלה). לדרך השנייה מגיעים מעטים שהוריהם קיבלו אותם בלי תנאים ומעטים אחרים שהבינו שאם לא יקבלו את עצמם- לא יוכלו להתפתח ולגדול.

בחיינו אנחנו נמצאים בדרך כלל בדרך הראשונה ומשהו 'מתבשל' בנו לאט לאט. עוד ועוד תובנות נאספות ואנו מתבגרים ולומדים להכיר את עצמנו. כך עד שמתחיל לקרות שינוי המאפשר לנו להכיל את המצב, לשאול שאלות ולקבל אחריות. לפעמים אנחנו בוחרים ללכת לטיפול/ אימון/ דרך רוחנית הפותחים לנו את הדרך אל עצמנו וז ה'בישול' הוא מהיר יותר. ולעיתים אנו קוראים מאמר. או שומעים משפט.. שפתאום נכנס ומתיישב בדיוק במקום.

ומשהו מתחיל לזוז. לנבוט. לבקוע.

————————————————————

אם אבקש לסכם את כל המאמר הזה על רגל אחת ובשפה פשוטה. אקרא לו:

"איך להשיג בדיוק את מה שאני רוצה"

וזה מה שאכתוב:

בכל מאודנו אנו מבקשים לממש את עצמנו ואת המתנות אשר קיבלנו. אלא שיש אמונות המגבילות אותנו במימוש זה. אמונות שהתקבעו בנו בגיל צעיר וישנם דפוסי התנהגות המונעים מאיתנו להגיע לידי כך.. אלו בעצם אינם מאפשרים לנו לממש את עצמנו, להרגיש סיפוק ולחוות הצלחה.

אם  נוכל לעשות 3 דברים:

1) לזהות את האמונות ואת הדפוסים הללו
2) להמירם בחדשים- מקדמים ומאפשרים
3) לאפשר להם להתרחש בחיינו

נגיע לאן שרק נרצה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *